Depresif bozukluk, insanların duygu durum hallerinden bir tanesidir. Belirli bir orana kadar normal kabul edilmekte olan ruh hali, süresi uzadıkça ve şiddeti arttıkça bir hastalık haline gelmektedir. Ne zamandır var olduğuna ve ne yoğunlukta olduğuna bağlı olarak farklı şekillerde isimlendirilebilmektedir. Bu durum ise kişinin sağlıklı bir yaşam sürmesini engellemektedir. Hasta, hayatından eskisi gibi keyif alamamaya başlamaktadır. Sevdiği işleri yapmaktan eskisi kadar keyif alamamaktadır.
İçindekiler
Mesleğini yapmakta, günlük aktiviteleri gerçekleştirmekte, insanlar ile sohbet etmekte ve sosyalleşmekte problemler yaşamaya başlamaktadır. Yaptığı hiçbir şeyden keyif almadığı bir duruma gelerek her şeyden uzaklaşmak istemektedir. Aynı zamanda sürekli bir halsizlik ve bitkinlik durumu da mevcuttur.
DEPRESİF BOZUKLUK NE DEMEK?
Depresif Bozukluk Ne Demek? Sürekli bir üzüntü hali ve ilgi kaybına neden olan bir durumdur. Farklı boyutlarda ve farklı şekillerde oluşum gösterebilmektedir. Her hastada depresyon yoğunluğu farklı olduğundan dolayı çeşitli isimler ile isimlendirilebilmektedir. Depresif bozukluk yaşamakta olan bireylerin hisleri, düşünceleri ve davranışlarında bazı değişimler meydana gelmektedir. Duygusal veya fiziksel sorunlar oluşum gösterebilmektedir. Oldukça ciddi ve önemli bir sorundur.
Mutlaka tedavi gerektiren bir durumdur. Tedavi edilmediği sürece ilerleme göstermekte ve hastanın daha kötü bir duruma ilerlemesine neden olmaktadır. Depresif bozukluk tedavisinin süresi ise hastadan hastaya bağlı olarak değişim göstermektedir. Çünkü bazı bireylerin durumu oldukça ileri seviyelerdedir ve yoğundur. Bu durumda oldukça uzun bir sürece ihtiyaç duyulmaktadır.
DEPRESİF BOZUKLUK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Depresif Bozukluk Belirtileri Nelerdir? Genelde 20’li 30’lu yaşlarda ortaya çıkan bir durumdur. Bir kişi hayatında bir defa ya da birden fazla kez depresyona girebilmektedir. Böyle bir durumda ise pek çok farklı belirti ortaya çıkmaktadır. Depresif Bozukluk Belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır;
- Üzüntü hali, sebepsiz bir şekilde ağlama
- Boşlukta hissetme ve umutsuz olma
- Düşünmekte, dikkatini toplamakta zorluk yaşama
- Karar vermekte zorlanma
- Düşünmede ve hareketlerde yavaşlama
- Sinir patlamaları yaşama
- Hayal kırıklığı hissetme
- Hobilerden ve cinsel hayattan eskisi gibi keyif alamama
- İştah azalması ve kilo kaybı
- Kontrolsüz yeme isteği ve aşırı kilo alma
- Kaygı ve huzursuzluk
- Uykusuz durmak veya aşırı uyumak
- Yorgun hissetme, enerji eksikliği
Depresif Bozukluk Neden Olur?
Depresif Bozukluk Neden Olur? Genetik anlamda aktarılabilen bir durumdur. Kan akrabalarında depresyon sorunu görülen kişilerde bu durum daha sık gözlemlenmektedir. Aynı zamanda bireyin beyninde meydana gelen fiziksel değişimler görülebilmektedir. Bu değişimlerin ise ne kadar önemli olduğu ise belirsizdir. Hormon dengesinde yaşanan değişimler de depresyona neden olan durumlar arasında yer almaktadır.
Beyin kimyasallarında yaşanan değişimlerden dolayı da bu durum ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca yaşanan büyük bir travma, kaza, hastalık gibi durumlardan dolayı da depresyon oluşumu meydana gelebilmektedir. Tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır çünkü tedavi edilmediği sürece ilerlemeye devam etmektedir.
Depresif Bozukluk Tedavisi
Depresif bozukluk tedavisi için öncelikle hastanın durumunun detaylı bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir. Çünkü her depresif bozukluğun boyutu ve şekli farklıdır. Bazı bireylerde yoğun bir depresyon dönemi yaşanabilmekte iken bazılarında ise daha hafif bir süreç ilerlemektedir. Böyle bir durumda hastaların tedavi süreleri ve tedavi şekilleri değişim gösterebilmektedir.
Hastalardan bazılarında psikoterapi yöntemine bazılarında ise ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Ancak bazı hastalarda ise her iki yöntem de uygulanmaktadır. Böylelikle hastanın en uygun biçimde iyileşmesi sağlanmaktadır. Bu süreç bazen oldukça zorlayıcı bir şekilde devam edebilmektedir. Fakat hastanın kendine dikkat etmesi ve önerilere uyması iyileşme süresini kısaltabilmektedir. Bu dönemde çevre desteği de önem taşımaktadır.