Bipolar bozukluk, manik depresif bozukluk olarak da tanımlanan bir rahatsızlıktır. Kişinin ruh halini, enerjisini, konsantrasyonunu ve günlük aktivitelerini yerine getirmekte zorlanmasına neden olmaktadır. Bu sorunu yaşayan kişiler bir an mutlu hissedebilirken bir an da içine kapanabilmektedir. Duygu durumunda aniden zıt durumların meydana gelmesine olanak sağlamaktadır.
Aynı zamanda kişinin manik depresyon tanımına da uyan ruh haline bürünmesine neden olabilmektedir. Bundan dolayı tanı koyma aşaması oldukça büyük önem taşımaktadır. En öne çıkan özelliklerinden biri ise ruh halinin uçlarda olmasıdır. Bu sorun en yüksek seviyede iken kişi hiperaktif bir ruh haline bürünebilmektedir. Aynı zamanda kendini çok mutlu ya da aşırı öfkeli hissetmektedir.
Ancak bazı dönemlerde ise depresyon haline bürünebilmektedir. Kendini dış dünyaya tamamen kapatabilmekte ve intihar eğiliminde bulunabilmektedir. Eğer bu rahatsızlık ileri seviyede değil ise fark etmek zorlaşabilmektedir. Yılda birkaç defa duygu durum değişimleri yaşanabilmektedir. İleri düzeyde bir sorun yaşanıyor ise bunu kişinin kendisinin fark etmesi oldukça zordur. Bu rahatsızlık travma nedeniyle veya genetik durumlardan kaynaklı olarak meydana gelebilmektedir.
Bipolar Nedir?
Bipolar Nedir? İki farklı hastalık dönemi ile karakterize iki uçlu bir ruhsal bozukluktur. Bir diğer ismi olan manik depresif bozuklukla da bilinmektedir. Bireyin duygu durumu iki farklı uçta değişim göstermektedir. Çok aktif, hareketli ve mutlu iken aniden depresyona girebilmekte ve kendini soyutlayabilmektedir. Aralıklı olarak bu durumda tekrarlanabilmektedir. Hastalığa tanı konulabilmesi bazen zor olabilmektedir. Çünkü hafif düzeyde bir sorun yaşandığından dolayı uzun aralıklarla duygu durum değişimleri yaşayabilmektedir. Ancak bazı kişilerde hastalık zamanda ilerlediği için fark edilebilmektedir.
Genelde 20 ile 25 yaşlarında başlamaktadır. Uzun soluklu duygu durum değişimleri, bireyin günlük hayata uyum sağlamasını zorlaştırmaktadır. İşi ve kariyer hayatında birtakım sıkıntılar yaşamasına neden olabilmektedir. Genelde hastalığın ortaya çıkışının nedenleri arasında genetik faktörlerin bulunduğu gözlemlenmektedir. Ancak beyinde salgılanmakta olan bazı kimyasal bileşikler de bu rahatsızlığa neden olabilmektedir.
Bipolar Neden Olur?
Bipolar Neden Olur? Kesin bir nedeni olduğu söylenememektedir. Fakat bazı durumların bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olabileceği gözlemlenmektedir. Bir bireye bipolar tanısının konulabilmesi için birçok etkenin bir arada geliştiği durumlar meydana gelebilmektedir. Beyinde kimyasal dengesizlikleri olması, genetik nedenler, tetikleyici durumlar nedeniyle kendini gösterebilmektedir.
Beyinde kimyasal dengesizlik sonucunda bipolar ortaya çıkabilmektedir. Beyinde fonksiyonları kontrol etmekte olan kimyasallara nötrotransmiterler ismi verilmektedir. Bu kimyasallarda dengesizlik olması bipolar belirtileri ortaya çıkabilmektedir.
Genetik nedeniyle oldukça sık meydana geldiği düşünülmektedir. Ailede birinci derecede olan akrabalarda bipoların olması kişinin bipolar olma ihtimalini arttırmaktadır. Sadece gen aktarımı ile değil çevrenin de bunu etkilemesi ile birlikte kendini gösterebilmektedir.
Stresli durumların yaşanması ya da travma nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Fiziksel, duygusal ve cinsel istismarlardan dolayı oluşmasına oldukça sık rastlanılmaktadır.
Bipolar Teşhisi Nasıl Yapılır?
Bipolar Teşhisi Nasıl Yapılır? Hastalığın tanısının konulabilmesi için kişinin durumunun detaylı bir şekilde incelenmesi ve belirtileri olup olmadığına dair kontrollerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu belirtiler ise şu şekilde sıralanmaktadır:
- Aşırı neşe
- Olayların merkezinde olma hissi
- Sabırsızlık
- Yaratıcılık
- Alkol ve uyuşturucu kullanımı
- Huzursuzluk
- Sürekli para harcama isteği
- Cinsel dürtülerde artış
- Daha az uyuma
- Halüsinasyon görme
- Hızlı konuşma
- Odaklanamama
- Uzun süre uyuma isteği
- Yorgunluk
- Keyifsizlik
- Sanrılar görme
- İştahsızlık
- İntihar düşünceleri
- Cinsel isteğin azalması
- Uyumakta zorluk çekme
- Umutsuzluk
- Suçluluk
- Sürekli kuşku duymak
Bu gibi aşırı belirtileri belirli dönemlerde ortaya çıkması manik depresif belirtileri arasında yer almaktadır. En kısa zamanda tedavi sürecine başlanması gerekmektedir.